A 2018. július 1-je után indított egyszerűsített végelszámolás befejezésekor a Személyre szabott Ügyintézési Felületen (SZÜF; https://magyarorszag.hu/szuf_fooldal#fooldal) a Cégek egyszerűsített végelszámolásának befejezése pontban van lehetőség a vagyonfelosztási javaslat és kapcsolódó határozat/jegyzőkönyv megküldésére.

Az oldalon található tájékoztatás elolvasása után legfelül az Ügyintézés indítása gombra kattintva – a KAÜ azonosítással történő bejelentkezést követően – megjelenik az elektronikus űrlap, amelyhez a dokumentumok (vagyonfelosztási javaslat és határozat/jegyzőkönyv) csatolandóak. A kitöltött nyomtatványt csatolmányokkal együtt – a felületen végigkövetve a lépéseket – a vállalkozás székhelye szerint illetékes cégbíróság részére kell benyújtani (a címzett kiválasztása a megadott adatok alapján automatikusan történik).

A küldés Cégkapun keresztül történik, így a beküldő Cégkapuhoz történő hozzáférése ellenőrzésre kerül, illetve az informatikai vizsgálat eredményét ezen a tárhelyen szükséges  ellenőrizni.

A cégbíróság a benyújtott iratokat (kérelem formanyomtatvány, vagyonfelosztási javaslat, határozat/jegyzőkönyv) Törlés iránti kérelemként iktatja.

A benyújtott iratok esetében a cégbíróság vizsgálja, hogy a használandó iratminták megfelelő kitöltésével készültek-e, illetve tartalmazzák-e a szükséges aláírásokat. Amennyiben nem megfelelő a beadvány, a cégbíróság ezt hiánypótló végzésben jelzi, amelyet a Cégkapu tárhelyre küld.

Amennyiben az egyszerűsített végelszámolás befejezésére nyitva álló határidőn belül a Törlés iránti kérelmet nem, vagy nem megfelelően nyújtják be, a hiánypótló végzésben foglaltaknak nem tesznek eleget, vagy a Ctv. 115/A. § (1) bekezdésének megfelelően nem jelentik be a cégbírósághoz a végelszámolás általános szabályok szerinti folytatását, úgy a cégbíróság automatikus végzéssel az egyszerűsített végelszámolás kezdő időpontját követő kettőszáztizenegyedik napon a végelszámolás befejezését a cégjegyzékbe bejegyzi, azzal a megjegyzéssel, hogy az eljárás befejezésére a cég fennmaradásával került sor.